• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: De cobot als modern werkdier

Voor u gelezen: De cobot als modern werkdier

Elsbeth de Jonge, hoofddocent en onderzoeker bij het Saxion-lectoraat Brain & Technology, en Marijke Bergman van de Fontys Hogeschool behandelen in Mechatronica + Machinebouw nummer 7 van december 2020 de opkomst van de  collaboratieve robots, kortweg cobots, op de industriële werkvloer. De toenemende behoefte aan personalisatie van producten – dus in kleinere oplages – maken het gebruik van zo’n cobot extra aantrekkelijk.

Dat klinkt veelbelovend, maar die technologie heeft nog wel een zetje nodig. Er wordt steeds vaker gewerkt mét de cobot, maar nog te weinig sámen met de cobot, zeggen de auteurs. Bij die samenwerking is het belangrijk dat de medewerker het ‘gedrag’ van de cobot juist kan interpreteren en voorspellen. Zie het als de eeuwenoude samenwerking tussen mens en werkdier.

De auteurs verwachten wel dat het samenwerken tussen mens en cobot in de nabije toekomst zal veranderen. Mens en cobot zullen dan allebei hun eigen expertise inbrengen in het productieproces, waarin de mens een creatieve en proactieve partner is van de cobot, de productieve en ondersteunende partner.

Het is dan wel noodzakelijk dat er een gemeenschappelijk doel is, uitwisseling van informatie en een bepaalde mate van vertrouwen. Er moet op elkaar worden afgestemd, beide partijen moeten in staat zijn de intenties van de ander te begrijpen. De cobot moet adaptief kunnen omgaan met een onvoorspelbare omgeving.

Vertrouwen

Voor een succesvolle samenwerking is het van belang dat de mens vertrouwen heeft in de cobot. De medewerker moet zich veilig voelen om optimaal te kunnen presteren en fouten te voorkomen die de productielijn kunnen stilleggen. Als de mens makkelijk kan inschatten wat de cobot gaat doen, en ook begrijpt waarom de cobot dat doet, bevordert dat het gevoel van veiligheid.

Aan de andere kant: hoe menselijker een robot wordt, hoe ongemakkelijker we ons daarbij voelen. De angst om vervangbaar te zijn is namelijk erg menselijk. Bij een mensachtige robot komt die angst waarschijnlijk eerder opzetten, want wat heb je als mens dan nog toe te voegen? Dus maak een cobot niet te menselijk, maar geef hem de kenmerken van een dier. Een werkdier dus, aldus de schrijvers van het artikel.

Een werkrelatie die de mens al duizenden jaren kent, is die met dieren zoals olifanten, ossen, paarden en honden. Die relatie is zo succesvol vanwege de combinatie van specifieke talenten, waardoor mens en werkdier elkaar aanvullen. Net als bij de mens en de cobot op de werkvloer binnen de maakindustrie.

Lees meer op https://mechatronicamachinebouw.nl/artikel/de-cobot-als-modern-werkdier/