Voor u gelezen: Objectgeoriënteerde technieken ook geschikt voor plc’s
In Mechatronica + Machinebouw behandelt Alexander Pil een cursus die is opgezet door Onno van Roosmalen (links) en Tim van Heijst. De cursus is er omdat plc-programmeurs steeds vaker kampen met dezelfde uitdagingen die eerder waren voorbehouden aan grote, complexe softwareprojecten.
Objectgeoriënteerde technieken bieden uitkomst, maar in het verleden konden ze niet een-op-een worden toegepast vanwege de traditionele beperkingen van plc’s. Met de nieuwe release van de IEC 61131-3-standaard voor plc’s komen objectgeoriënteerde functies beschikbaar en groeien de mogelijkheden enorm.
Pil vindt dat de zogenoemde ‘hoger opgeleiden’ het bij plc’s regelmatig hebben over ‘inferieure technologie.’ Plc’s zijn leuk voor simpele machientjes, maar absoluut ontoereikend voor de complexe systemen waar zij aan werken. Vroeger hadden ze daar misschien een punt, maar een cyclus van minder dan tien milliseconden is voor moderne plc’s heel normaal. Er zijn zelfs al plc’s beschikbaar met een cyclustijd van minder dan een milliseconde.
Tim van Heijst, eigenaar van Codesys-specialist Extend Smart Coding en docent bij High Tech Institute zegt: ‘Verpakkingsmachines – ook al moeten ze een heel hoge snelheid halen – kun je makkelijk aansturen met een plc. Ook voor robotapplicaties zijn plc’s een prima platform. Met hun huidige kracht zijn er vrijwel geen toepassingen meer waar ze tekortschieten.’
De mogelijkheden van plc’s zijn inmiddels zo uitgebreid dat er moderne programmeertechnieken nodig zijn om alles op een goede manier in te regelen. Met versie 3 van de IEC 61131-standaard kunnen ontwikkelaars ook kiezen voor een objectgeoriënteerde aanpak, aldus Alexander Pil.
Onno van Roosmalen, onafhankelijk consultant software-engineering en docent bij High Tech Institute zegt: ‘Je krijgt dan te maken met belangrijke software-eigenschappen als information hiding en encapsulatie, dus het idee dat je informatie lokaliseert en niet het hele systeem door gooit’. Hij gaat verder: ‘In de praktijk zie je regelmatig dat een team een component van extra functionaliteit voorziet en dat er dan door het hele systeem dominosteentjes omvallen. Dat maakt het problematisch om iets toe te voegen. In veel webapplicaties zie je dat encapsulatie (het inpakken van een bestaand systeem in kleine componenten met elke een eigen interface, red.) wordt gebroken, maar dat ligt aan hun aard: het beschikbaar stellen van informatie. Bij machinebesturing is dat een andere zaak.’
Voor plc-programmeurs ‘van de oude stempel’ betekent die objectgeoriënteerde benadering een nieuwe manier van denken. Software-engineers voor wie OOP gesneden koek is, merken dat plc’s net even anders werken dan hun vertrouwde pc-omgeving. Plc-leveranciers bieden cursussen aan, maar die gaan over hoe je bijvoorbeeld de koppeling met je i/o legt. ‘Echte programmeertrainingen zijn dat niet’, vindt Van Heijst, ‘omdat je er niet leert hoe je een eigen applicatie moet bouwen.’
Van Heijst en Van Roosmalen hebben daarom de training ‘Object-oriented system control automation’ opgezet. Een vijfdaagse cursus waarin plc-experts en OO-specialisten leren hoe ze via objectgeoriënteerd programmeren een plc-toepassing kunnen ontwikkelen. Zo kunnen bedrijven kennis opbouwen en hoeven ze niet terug te vallen op systeemintegratoren die het liefst alles naar zich toe trekken.
Het hele artikel is hier te lezen.