• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: Ontwikkelingen op het gebied van SIL en PL

Voor u gelezen: Ontwikkelingen op het gebied van SIL en PL

Gerald van Engeland, senior consultant en trainer bij D&F Consulting en schrijver van het in 2019 verschenen boek Functionele veiligheid in de machinebouw, gaat in een uitgebreid artikel in op ontwikkelingen op het gebied van machineveiligheid.

Het belangrijkste nieuws voor gebruikers van de Siemens Safety Evaluation Tool (SET) is dat die tool na september 2020 niet meer te gebruiken is. Van Engeland vindt het mede daarom hoog tijd om alle ontwikkelingen in het vakgebied op een rijtje te zetten.

D&F Consulting ‘helpt de industrie om veiligheid op een duurzame manier te verbeteren’ en is net als VSE altijd bezig met haar doelgroep te voorzien van relevante informatie. Tja, en het vakgebied functionele veiligheid is altijd in beweging. Leveranciers voegen steeds meer veiligheidsgerelateerde functionaliteit toe aan plc’s, lichtschermen en frequentieregelaars. Er komen steeds meer mogelijkheden en slimme functionaliteiten in veiligheidscomponenten. Zonder kennis van functionele veiligheid is het anno 2020 onmogelijk om nog een machinebesturing te ontwerpen, zegt Van Engeland in zijn artikel, waarvan je onderaan dit bericht de link vindt.

Na de release van de 2015-versie van de Performance Level (PL)-norm (EN ISO 13849-1:2015) en de SISTEMA 2.0-versies is er beduidend meer aandacht gekomen voor de universele bibliotheken met faalkansgegevens volgens het VDMA-formaat. En ook de eisen aan software in een veiligheids-plc en andere kwalitatieve aspecten krijgen langzaamaan meer aandacht.

Herziening SIL of PL-norm
In 2017 is al een aantal gedachten gepresenteerd over de verbeteringen in een herziene Safety Integrity Level (SIL) norm (IEC 62061). Er zijn nog steeds geen concrete aanwijzingen over wanneer deze norm gaat verschijnen. Op dit moment zijn er wel concrete aanwijzingen dat er binnen afzienbare tijd een draftversie van de nieuwe PL-norm zal verschijnen.

Wat kunnen we dan verwachten van een nieuwe PL norm? Allereerst de eisen aan veiligheidsgerelateerde software. Met de huidige stand van de techniek (veiligheids-plc’s van klein tot groot) is subparagraaf 4.6.3 van de huidige norm niet toereikend. Ook de vereiste documenten, zoals voor specificatie (SRS) en ontwerp zullen naar verwachting beter worden omschreven. Wellicht wordt ook het bepalen van het benodigde level wat aangepast en wordt deel II van de norm geïntegreerd in deel I. We houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.

In dit artikel behandelt Van Engeland ook enkele rekentools voor de SIL en PL-berekeningen, te weten SISTEMA, de Siemens Safety Evaluation Tool (SET) en de ABB  Functional Safety Design Tool (FSDT).

Lees hier het hele artikel.