• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: robotwetgeving, robotkeuken, robotarm (deel 8)

Voor u gelezen: robotwetgeving, robotkeuken, robotarm (deel 8)

Een wendbare robot die kookt als een chefkok. Die keuken, inclusief robot, presenteerde het Engelse Moley Robotics tijdens de Hannover Messe. De robotkeuken kan recepten downloaden uit receptmediatheken als iTunes en die koken.

Hoewel VSE zich vooral richt op robotica voor industriële toepassingen is het zeer interessant om te zien dat robotica ook in andere sectoren zijn opmars maakt, zegt Rob Brager in een reactie.

‘De ontwikkelingen in de samenwerking tussen mens en robot zijn zeer de moeite waard om te volgen. In dat kader was mijn ervaring met de Baxter Robot tijdens de MOCON en de uitleg van Fred Bokhorst zeer verhelderend. Ook informeer ik jullie graag over hoe ver we al zijn met het integreren van robotica in de keuken. Wellicht hebben we over een tijdje het eerste restaurant met  Michelinster waarvan de chefkok een robot is.’

Lees het hele artikel.

Robotarm
Hoe weet je of je door de opkomende robots over 15 jaar nog werk kunt vinden? Het is de vraag die wordt gesteld in een artikel in de NRC: ‘Robots pikken je baan in? Niet als je ze zelf maakt’. Daarin noemt auteur Wouter van Noort als voorbeeld start-up Lacquet dat robotarmen en -grijpers ontwikkeld die groenten, fruit en vlees heel precies kunnen oppakken zonder het te beschadigen.

‘Hoewel de titel van het artikel prikkelend is, ben ik wel van mening dat we in Nederland nog een grote sprong kunnen maken op het gebied van de integratie van industriële robots’, aldus Rob Brager in een reactie. ‘Ik heb nog niet onderzocht waarom we binnen Europa achter blijven bij andere landen en vooral ten opzichte van Duitsland.’

Lees het hele artikel.

Robotwetgeving
Robotica is geen fictieve wetenschap meer; drones, robotstofzuigers, intelligente auto’s en industriële robots worden steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Om die reden heeft de parlementaire commissie Juridische zaken besloten tot de oprichting van een werkgroep voor roboticawetgeving. De website van het Europese Parement had daarover een interview met de Luxemburgse sociaaldemocrate en rapporteur, Mady Delvaux.

‘Ik vind het goed dat de politiek zich op deze manier met het thema bemoeit’, is de reactie van Rob Brager. ‘Ik hoop alleen dat de creativiteit die met robotica gepaard gaat niet door bureaucratie wordt ingeperkt. Over bescherming van mensen, in geval van letselgevaar bestaan de machinerichtlijnen al. Dit zal ook voor de robots uit Azië moeten gelden. Daarnaast vind ik het beschermen van de data belangrijk. Zeker nu robots meer en meer in kritische bedrijfsprocessen worden ingezet.’

Lees het hele artikel.

Robotica in voedingsmiddelenindustrie
De voedselverwerkende industrie staat voor een serie aan uitdagingen waaronder de toenemende klantvraag en de druk om hygienish te produceren. Industriele automatisering en robotica bieden de mogelijkheid om voedselveiligheid te vergroten en efficienter klantgericht te produceren.

‘Robotica in de voedingsmiddelen industrie is niet alleen goed voor de volkgezondheid maar ook de hele handeling en logistiek kunnen hier grote voordelen mee krijgen’, vindt Rob Brager. ‘Als de robots speciaal ontworpen zijn voor de voedingsmiddelen industrie heeft dit natuurlijk een pre.’

Lees het hele artikel.

Voor u gelezen
In de rubriek ‘Voor u gelezen’ selecteert Rob Brager van VSE artikelen uit de (vak)media over onder meer industriële automatisering, robotica, motion control, hygiënisch ontwerpen, smart industry, duurzaamheid, 3D-printing en andere techonderwerpen. Hebt u suggesties? Mail dan naar: verkoop@vse.nl

Hebt u de rubriek ‘Voor u gelezen’ een keer gemist? Kijk dan hier voor de eerdere posts.