• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Belvac (Rosario Can Technology) levert 26 ton zware machine om blikjes te bedrukken

Belvac (Rosario Can Technology) levert 26 ton zware machine om blikjes te bedrukken

Imposant. Dat beschrijft in één woord de gigantische machine en het transport dat vanaf Belvac (voorheen Rosario Can Technology) in Dongen nodig is om het 26 ton wegende gevaarte te vervoeren naar de eindbestemming, Thailand. In het Verre-Oosten wordt de machine geïnstalleerd bij het internationaal opererende Crown Cork & Seal dat er blikjes mee gaat bedrukken, onder meer voor frisdrank. Welgeteld 17 grote houten kisten zijn er nodig om de blikjesbedrukkingsmachine te vervoeren met zwaar transport. De grootste had het ‘aardige’ formaat van 5 bij 3,5 bij 2,5 meter. In totaal duurt het transport vijf weken, daarna zijn er op locatie nog een paar weken nodig voor het installeren en in bedrijfstellen.

Blikjes razendsnel bedrukken
De capaciteit is net zo imposant als de machine zelf. Het bedrukken van de blikjes gaat razendsnel: 2.200 blikjes per minuut, meer dan 36 per seconde. Rosario Can Technology levert gemiddeld zes van deze machines per jaar. Daarmee behoort het bedrijf wereldwijd tot de top.

‘Internationaal zijn er maar drie leveranciers van deze machines’, zegt Marcel Mutsaerts van het bedrijf. ‘Met Thailand is het Verre-Oosten een belangrijke afzetmarkt, net als Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De enige Nederlandse afnemer is Ball in Oss, een concern vergelijkbaar met Crown.’

Inktaanvoer automatiseren
Sinds de verzelfstandiging van Rosario Can Technology, in 2009, is VSE de vaste partner voor de besturing van de machines. ‘Door de jarenlange samenwerking zijn we goed op elkaar ingespeeld’, zegt Mutsaerts. ‘Een van de voordelen daarvan is dat we werkzaamheden naadloos op elkaar kunnen afstemmen om continu te optimaliseren’, legt hij uit.

‘Daardoor hebben we bijvoorbeeld de assemblagetijd al aanzienlijk teruggebracht. We kunnen daarin nog een slag maken, zoals het automatiseren van de toevoer van de inkt. Dat gebeurt nu nog mechanisch. Door dat elektronisch te doen, kunnen de kleuren nog nauwkeuriger worden gedoseerd. Samenwerken resulteert hierdoor ook in productverbetering. Per saldo kunnen wij daardoor nog beter inspelen op marktontwikkelingen.’

Rosario Can Technology machine bedrukken blikjes VSE (6)Het blikje wordt loodrecht aangevoerd en ‘valt’ op het gele draaiende wiel. Bij die beweging wordt het blikje bedrukt en gelakt, daarna verlaat het via een pinketting de machine. Het grote wiel rechts op de foto bevat acht units die de kleurstof aanvoeren, voor elke kleur één.