• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: weerbaarheid vergroten

Voor u gelezen: weerbaarheid vergroten

We lazen een artikel in Aandrijven en Besturen waarin Rohit Gupta, VP en Head of Products & Resources bij Cognizant, zes tips geeft die de weerbaarheid van industriële organisaties kunnen vergroten.

  1. Maak meer gebruik van IoT-sensoren en -apparaten

Het Internet of Things (IoT) maakt van elk apparaat een potentiële datagenerator, zegt Gupta. Dit maakt het mogelijk een volledig overzicht van de werkvloer te hebben en dat geeft verschillende voordelen: data vanuit de sensoren kan bijvoorbeeld voorspellingen maken (voor preventief onderhoud) of bottlenecks in je productieproces in kaart brengen.

  1. Breid productienetwerken uit: blockchain is er klaar voor

Simpel gezegd is blockchain een manier waarop je een deel van een productieketen op een volledig veilige manier traceerbaar en transparant maakt. Een recente innovatie die nu echt klaar is voor massale implementatie. Met blockchain beheer je jouw netwerk van leveranciers efficiënter en veiliger en is het eenvoudiger om je supply chain uit te breiden. Ook dát maakt je meer weerbaar in tijden van crisis, aldus Gupta.

  1. Maak gebruik van de virtuele werkplek

Fabrieken hebben tegenwoordig al vaak al de infrastructuur die nodig is om virtuele werkplekken te kunnen ontwerpen. Gupta denkt dat organisaties dus veel sneller werkzaamheden kunnen verplaatsen als bijvoorbeeld ergens in een fabriek een deel van het personeel corona blijkt te hebben. Een andere afdeling van die fabriek kan dan een deel van het productiewerk virtueel overnemen.

  1. Video monitoring op afstand met 5G

Bij calamiteiten kunnen beschikbare specialisten met een zeer specifieke kennis van bepaalde delen in je productielijnen worden geholpen met een zo goede, zo scherp mogelijke videoanalyse. Zo kan een expert helpen met een diagnose van het probleem, of reparaties op afstand aansturen. Daarom moet 5G de nieuwe standaard worden, vindt Gupta.

  1. Versnel de adoptie van VR en AR

De anderhalvemetersamenleving zorgt er momenteel voor dat er minder mensen op de fabriekswerkvloer aanwezig zijn. Om toch optimaal te kunnen blijven produceren, zijn nieuwe oplossingen nodig, bijvoorbeeld virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Mooi scenario: gewoon op 100 procent van je capaciteit blijven produceren, met slechts één derde van het personeel dat aanwezig hoeft te zijn. De andere twee derde kan dan op afstand werken, geholpen door VR en AR.

  1. Blijf vooruitkijken

Om de bovengenoemde tips te kunnen realiseren, is een sterke visie, gericht op digitalisatie, noodzakelijk, zegt Gupta tot slot. Een groot deel van deze visie bestaat uit de voorbereidingen die nodig zijn om mensen thuis te laten werken als dat nodig is. Veiligheid voor werknemers en partners zijn altijd het belangrijkst, daarnaast wil je zoveel mogelijk je werkcapaciteit behouden.

VSE denkt graag met je mee!

Lees verder