• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE: Human Factor Engineering (HFE)

Vraag het VSE: Human Factor Engineering (HFE)

Human: menselijk(e)
Factor: factor
Engineering: technologie
Human Factor Engineering: menselijke factor technologie

Klinkt moeilijker dan het is. Maar je ziet het pas, als je het door hebt, zou Johan Cruijff gezegd hebben. Want eigenlijk is HFE niet meer of minder dat ervoor zorgen dat de hedendaagse operator – de persoon die de automatisering van processen in goede banen probeert te leiden – niet teveel op het bordje krijgt. Aan de andere kant mag onze operator ook niet te weinig te doen hebben, want dan slaat de verveling toe.

‘Automatisering’ is tegenwoordig misschien een enigszins gedateerde benaming, maar voor de meeste mensen nog altijd duidelijker dan Industrie 4.0 of IIoT (Industrial Internet of Things). Dus we houden het nog even op automatisering.
De operators, die werkzaam zijn in de automatisering, zouden het volgens verschillende berichten steeds drukker krijgen. Door de ongelooflijke hoeveelheid data – uit verschillende systemen, I 4.0, IIoT – die op ze afkomt, worden processen steeds ingewikkelder. Dat klopt, maar de operator krijgt het daar niet automatisch drukker door.

Het is wel zo, dat er een verschuiving gaande is. De hedendaagse operator bestuurt het proces op een hoger niveau, zeg maar meer richting management en planning.
Maar wat voegt HFE daar nou aan toe?
HFE is eigenlijk wat we vroeger ergonomie noemden. Maar omdat ergonomie al snel in verband wordt gebracht met het zorgen voor een goede stoel, een op maat gemaakt stuk gereedschap en een goede zithouding achter het bureau, heeft het beestje een andere naam gekregen.

HFE heeft systematische methoden om te bepalen of een operator een goede hoeveelheid taken heeft om uit te voeren. De HFE heeft goed zicht op productieprocessen van allerlei aard en kijkt verder dan het fabrieksmanagement of de procesengineer van het eigen bedrijf. Er zijn elders namelijk genoeg vergelijkbare situaties waarmee andere operators al ervaring hebben opgedaan. De HFE neemt deze expertise en die van de drie interne partijen (management, procesengineers en operators) mee om een gefundeerde schatting te geven hoeveel operators er nodig zijn. En dat elke operator de juiste workload krijgt. Dus niet te veel, maar zeker ook niet te weinig.

Zorgen voor de juiste spanningsboog, zou je kunnen zeggen. Want dat zorgt ervoor dat een operator alert is wanneer dat nodig is. En dat zijn werk niet geestdodend is. Een blije operator is een betere operator. Toch?

Bij VSE denken we na over de gebruiksvriendelijkheid van oplossingen en denken we mee over HFE. Dat zit in onze manier van werken ingebouwd, zou je kunnen zeggen.