Vraag het VSE: Virtual Reality
Virtual = virtueel. Niet tastbaar, denkbeeldig
Reality = realiteit
Virtual Reality staat dus voor een niet tastbare, denkbeeldige werkelijkheid. Daar duiken we in!
Eerst nog even over het woord ‘virtueel.’ Dat woord wordt ook te pas en te onpas gebruikt in verslagen van sportwedstrijden, zoals bij wielrennen: “Thomas is nu virtueel leider in het algemeen klassement.” Dan is ie op dat moment dus een niet tastbare, denkbeeldige leider? Beetje wazig, dat is zeker.
Laten we ons maar richten op de techniek. Virtual Reality is namelijk een computertechniek die je een compleet andere werkelijkheid laat ervaren. Daarvoor moet je een speciale bril opzetten. Door die bril lijkt het alsof je in een andere werkelijkheid bent. Net zoals je dat vroeger had met de View-Master, die met name in de jaren tachtig mateloos populair was. Lezers die toen nog niet geboren waren, raken nu de draad waarschijnlijk even kwijt.
Een plaatje ter verduidelijking.
Je stopte het schijfje met plaatjes in de View-Master en als je dan met twee ogen door de lensjes keek, had je een geweldige 3D-ervaring. Ach, mooie jeugdherinnering.
Terug naar de toekomst. Zou een goeie filmtitel zijn, maar dat terzijde. Door die speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer-gegenereerd beeld. De bril heeft een beeldscherm en het ‘montuur’ sluit je zicht op de buitenwereld af. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien, dat licht van elkaar verschilt, zie je diepte in de virtuele omgeving. Met andere woorden: je kijkt dan in 3D.
Voorbeelden van VR-ervaringen
Zo’n ervaring kan lijken op de gewone wereld. Het kan ook een fictieve omgeving zijn, bijvoorbeeld een productielijn waarin je een ‘prototype’ maakt. Een andere fictieve VR-ervaring is een computerspelletje. Virtueel boerderijtje spelen. Je kunt de daarbij bijpassende koeien horen loeien door de bijgeleverde koptelefoon.
Een VR-ervaring wordt nog realistischer door het toevoegen van geuren en het voelen van wind. Vergelijkbaar met de huidige 4D-bioscoopzalen.
Zelf aan de slag met VR kun je ook. Een leuke activiteit voor een bedrijfsfeestje bijvoorbeeld, is het schilderen in 3D, waarbij je in je eigen tekening staat en er omheen kunt lopen. Laat het sneeuwen in je eigen fantasielandschap of maak elkaars schilderij af. Succes verzekerd.
Bewegen in Virtual Reality
Sensoren volgen de bewegingen van je hoofd. De VR-omgeving beweegt dan op dezelfde manier mee. Op die manier kijk je rond. Er zijn zelfs geavanceerdere systemen die herkennen als je rondloopt of bukt. En bij andere VR-systemen kun je ook je handen gebruiken en virtuele dingen oppakken. Daar heb je dan wel een controller of speciale handschoenen bij nodig.
Nadelen
Aan de techniek wordt nog hard gewerkt, maar er blijven nog nadelen. De projectie in de speciale bril, die je afsluit van de omgeving, maakt veel mensen nog misselijk. En de bril moet verbonden zijn aan een computer, waardoor de gebruiker minder mobiel wordt.
Je kunt die computer natuurlijk in een rugzak doen. Dat kan. Maar is dat handig?
Afbeelding van kalhh via Pixabay