• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 VSE zet de deuren open voor bestuurders uit Zuid-Holland

VSE zet de deuren open voor bestuurders uit Zuid-Holland

Gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland is op werkbezoek geweest bij bedrijven in de Krimpenerwaard om te praten over actuele kansen en uitdagingen. De rondreis werd afgesloten bij VSE, waar De Zoete zich onder de indruk toonde van de wijze waarop VSE investeert in technisch talent van dichtbij.

“Hoogwaardige technologie vinden we ook in Krimpenerwaard”, zei gemeentelijk beleidsmedewerker René Kuzee bij aankomst in het vorig jaar opgeleverde VSE-pand, dat energieneutraal is en op een prachtige locatie staat. De gasten werden ontvangen met een drankje en kregen een korte bedrijfspresentatie van commercieel technisch manager Radboud van Dusseldorp. “Motion is our Drive”, zei Van Dusseldorp. “Als industrieel automatiseerder en motion control specialist zijn we goed in het verzinnen van nieuwe dingen. We werken voor OEM’ers met internationale klanten en zijn actief in diverse sectoren: van onderzoek tot Food & Beverage en infrastructuur. Denk aan projecten bij Marin (Maritime Research Institute Netherlands) of het energieneutraal maken van de Ramspolbrug. Overal waar een elektrisch draadje aanhangt en waar wij een uitdaging zien, komen we in actie.”

Bezoek van gedeputeerde Zuid-Holland
Bedrijfspresentatie door Radboud van Dusseldorp. (Foto: Stephan Tellier)

Energietransitie

Samen met machinebouwers elektrificeert VSE momenteel veel zware machines die nog op diesel draaien. VSE levert daarmee een bijdrage aan de energietransitie, waar heel Nederland en dus ook de regio Krimpenerwaard mee geconfronteerd wordt. “In de industrie passen we al vele jaren energiezuinige servomotoren toe. We kunnen tegenwoordig ook inbedrijfstellingen en onderhoud op afstand uitvoeren. Daardoor hoeven we minder te reizen. Ook dat draagt bij aan een schoner klimaat.”

Regionale talenten

Bij VSE werken zo’n 40 personen met een universitaire- of HBO-opleiding. Het gaat voornamelijk om engineers die nieuwe dingen ontwikkelen. Afhankelijk van hun functie zitten ze bij klanten over de hele wereld. Gedeputeerde De Zoete was nieuwsgierig waar VSE-directeur Ronald Elbers zijn mensen vandaan haalt. Ze zijn volgens Elbers vooral afkomstig uit de regio. “Als je technisch aangelegd bent, heb je in de Krimpenerwaard niet zoveel keuze uit werkgevers. Wij bieden uitdagende banen voor technici. Veel van onze medewerkers zijn na hun stage bij ons blijven hangen. We staan in nauw contact met regionale onderwijsinstellingen, waaronder het Schoonhovens College. Al op vmbo-niveau willen wij jongeren sensibiliseren voor een baan in de techniek.”

Investeren in mensen

VSE investeert veel in medewerkers. Een HBO’er die zich wil specialiseren in Motion Control heeft daar doorgaans drie jaar voor nodig. “Medewerkers die dit traject hebben afgelegd, willen we bij ons houden”, zei Elbers. “Ons nieuwe pand hebben we voor onze mensen gebouwd, zodat ze comfortabel kunnen werken. We dagen iedereen binnen het bedrijf uit te blijven leren en zich verder te ontwikkelen. Hierdoor gaan mensen looppaden bewandelen waarover ze vroeger misschien nooit hadden nagedacht. Naast high-end specialisten investeren wij in jongeren die elders buiten de boot dreigen te vallen. Een dyslectisch persoon, die wél technisch is, kan soms vastlopen in het reguliere onderwijs. Wij kunnen deze mensen opleiden tot topniveau.”

Foto: Stephan Tellier (www.telliermedia.nl)

Langdurig samenwerken

VSE gaat met medewerkers, klanten en leveranciers langdurige relaties aan. Van Dusseldorp: “Als wij innoveren voor een machinebouwer, willen wij op lange termijn met deze partij blijven samenwerken. We hebben ook contact met soortgelijke bedrijven als VSE.”

Sociaal betrokken

Na een rondleiding door het VSE-pand kregen de gasten een drankje en hapje, verzorgd door Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit deze samenwerking blijkt eens te meer de maatschappelijke betrokkenheid van VSE. “Dit bedrijf werkt ook regelmatig samen met de gemeente om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven”, klonk het tijdens de borrel. “VSE investeert echt in mensen.” Ronald Elbers vertelde in een gemoedelijke sfeer over de vele innovatieve projecten die hij met VSE gerealiseerd heeft. Hij werd geprezen om zijn uitvindersslag. “Een echte Willie Wortel!”

Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard
Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard verzorgde de borrel.

Samen aanpakken

Als afsluiting van een inspirerende rondreis door de Krimpenerwaard spoorde René Kuzee overheden en bedrijven in Zuid-Holland aan samen de schouders te zetten onder de uitdagingen die er liggen. “Onze regio is in transitie. Bedrijven hebben ruimte nodig om te kunnen groeien, maar anderzijds stellen klimaatverandering en energietransitie ons voor uitdagingen. Het is heel belangrijk dat overheden en bedrijven hier open over kunnen praten, want er is veel werk te verzetten.”