• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Te gast in het Digital Experience Center van Siemens

Te gast in het Digital Experience Center van Siemens

Een team van VSE bezocht op 16 november het Digital Experience Center van Siemens in Den Haag. Dit staat in het teken van Industry 4.0. Technisch specialist Stefan Lekkerkerker schetst de mogelijkheden die digitalisering biedt voor VSE als Siemens Motion Specialist.

“Diverse industriële sectoren zijn volop aan het digitaliseren”, vertelt Stefan. “Het verzamelen van data uit productieprocessen is al langer mogelijk. Maar tegenwoordig kunnen we data in de cloud zetten en er kunstmatige intelligentie op loslaten. Dat creëert nieuwe mogelijkheden. Data verzamelen an sich levert geen meerwaarde op, maar data verrijken wel.”

Virtual Commissioning

“Bij VSE zien we vooral kansen op het gebied van commissioning en maintenance. Zo hebben wij voor klanten als MARIN en Ecolab virtueel besturingen gesimuleerd en geoptimaliseerd voordat we deze fysiek in bedrijf hebben genomen. Dit verkort de commissioning en reduceert faalkosten. Verder kunnen wij op basis van data service op afstand verlenen in de maintenance fase. Dat scheelt onszelf en onze klanten reistijd en -kosten.”

Flexibel blijven

“Dit geldt ook voor inbedrijfstellingstrajecten. Onze klanten zitten over de hele wereld. Niet al onze engineers die we graag bij een commissioning betrekken, houden van reizen. Denk aan collega’s met (jonge) kinderen. Los van de familiesituatie vindt niet iedereen het prettig om maandenlang in z’n eentje een inbedrijfstelling te begeleiden in een ver land met een ander klimaat en waar je ook nog eens slecht bereikbaar bent. Remote commissioning houdt ons flexibel, waarbij we altijd rekening houden met wat de klant wil en de kosten en baten tegen elkaar afwegen.”

Kleine wereld

Het Digital Experience Center staat in het teken van Industry 4.0.

Stefan merkt hoe de versnelde digitalisering de wereld steeds kleiner maakt: “Ik kan me nog goed herinneren aan mijn eerste klusje in het buitenland. Ik zat in een Russische fabriek zonder internet. We hadden alleen een telefoonverbinding. Dat is amper vijf jaar geleden. Inmiddels kun je via Teams live meekijken in de fabrieken van klanten.”

 

Voelen en zien

Fysieke aanwezigheid bij klanten blijft volgens Stefan ook in de toekomst belangrijk: “Ik kan via de laptop op afstand meekijken in de software, maar dan zie ik slechts de halve wereld. Ik weet bijvoorbeeld niet of een machine staat te trillen en/of de motoren warm worden. Zeker bij motion projecten mis ik daardoor veel informatie. Daarom sturen we voor een inbedrijfstelling altijd een collega naar de site van de opdrachtgever. Het liefst iemand met sterke communicatieve vaardigheden, die de volle medewerking krijgt van de klant. Ervaring leert dat samenwerking tijdens inbedrijfstellingen tot het beste resultaat leidt.”

Digital Experience Center Siemens 1
Na een introductiefilm werden we rondgeleid door het Digital Experience Center.