• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 5 trends in industriële automatisering in 2023

5 trends in industriële automatisering in 2023

Wat kunnen we dit jaar verwachten op automatiseringsgebied? In het vakblad Aandrijftechniek zet Anders Beck, vicevoorzitter Strategy and Innovation bij Universal Robots, 5 trends op een rij.

Kant-en-klaar

2023 wordt het jaar van de kant-en-klare oplossingen: de combinatie van verschillende technologieën tot complete oplossingen voor de meest voorkomende toepassingen, zoals lassen en palletiseren. Automatisering wordt geavanceerder, maar tegelijk ook eenvoudiger dan ooit tevoren.

Modulaire productie

Fabrikanten schakelen over op modulaire productie en flexibele productiemodellen. Hiervoor gaan ze steeds meer cobots inzetten. Cobots kunnen een vergelijkbare reeks activiteiten uitvoeren als traditionele industriële robots, maar zijn kleiner, lichter en gemakkelijker inzetbaar. Ze zijn ontworpen om naast mensen te werken en beter geschikt voor omgevingen of opdrachten die flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen. Ook zijn ze het meest kosteneffectief voor bedrijven die automatiseren.

Hoger laadvermogen, groter bereik

Er komen steeds meer cobots op de markt met een hoger laadvermogen en een groter bereik. Zij zullen in 2023 productieomgevingen blijven transformeren en de dagtaak van veel werknemers verbeteren.

Industriële robotinstallaties

In 2021 bereikte de installatie van industriële robots een recordhoogte. Tussen 2015 en 2021 zijn de jaarlijkse robotinstallaties wereldwijd meer dan verdubbeld. Deze langdurige trend zal aanhouden, ondanks de mondiale onzekerheden.

Klant centraal in productontwikkeling

Menselijke samenwerking blijft de motor van innovatie. Nu de automatiseringsmarkt volwassener geworden is, kunnen klanten hun behoeften steeds beter verwoorden. Ze gaan steeds meer invloed uitoefenen op het product dat ze kopen.