• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE – investeren in duurzaamheid

Vraag het VSE – investeren in duurzaamheid

Als specialist in industriële automatisering en Motion Control helpen wij klanten met het vergroten van hun energie-efficiëntie. Door de geactualiseerde Energielijst hebben bedrijven dit jaar meer mogelijkheden om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken.

Wat is de Energielijst?

Bedrijven die investeren in technieken uit de Energielijst kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Hiermee stimuleert de overheid energiezuinige investeringen en geeft ze een impuls aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie. De Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd.

Wat is er veranderd?

De Energielijst 2023 omvat een aantal nieuwe maatregelen. Bijvoorbeeld technieken voor elektrificatie, het benutten van restwarmte en CO2-emmissiereductie. Hiermee wil de overheid de energietransitie verder ondersteunen. Je kunt de Energielijst 2023 downloaden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wat komt in aanmerking?

Voor de EIA komen investeringen vanaf € 2.500 in aanmerking, met een maximum van € 138 miljoen in 2023. Dankzij het verhoogde budget kunnen energiezuinige investeringen voor een totaal bedrag van € 2,3 miljard worden aangemeld.

Wat kan VSE voor mij doen?

Klanten schakelen ons regelmatig in voor het elektrificeren van zware bouw- en industriële machines. Denk aan hijskranen en aggregaten. Dit leidt tot een CO2-reductie en helpt bij het elimineren van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Accu’s zijn schoner dan een dieseltank. Bovendien zijn elektromotoren efficiënter en stiller en zijn de onderhoudskosten lager.

Energieopslag

Ook helpen wij onze klanten met hun powermanagement. Zo realiseren wij momenteel een project met UltraCaps van Siemens, die kortstondig energie kunnen opslaan en weer vrijgeven. Heel efficiënt voor installaties met bewegende onderdelen zoals magazijnkranen! De remenergie die vrijkomt bij een verticale beweging wordt niet meer vernietigd in warmte, maar hergebruikt om de kraan te laten rijden. UltraCaps worden direct aangesloten op het SINAMICS aandrijfsysteem. Wij kunnen exact berekenen hoeveel UltraCaps uw bedrijf nodig heeft. Dit is afhankelijk van de energiebehoefte.