• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Predictive maintenance nog in de zoekende fase

Predictive maintenance nog in de zoekende fase

Vakblad Industrie Vandaag brengt verslag uit van een themabijeenkomst over predictive maintenance bij het Mikrocentrum. Conclusie: Nederland is op de goede weg, maar we zitten nog in een tussenfase.

Predictive maintenance, het voorspellen van onderhoud in plaats van pas te gaan onderhouden als het misgaat, is voor de high-tech maakindustrie ontzettend belangrijk. Het houdt de downtime laag en borgt de productiecontinuïteit. Het Mikrocentrum organiseerde als verbindend platform voor de hightech- en maakindustrie een Techcafé over dit onderwerp.

Zoekende

Volgens de aanwezige deskundigen steekt Nederland in positieve zin af bij de rest van de wereld. We zijn nog wel zoekende als het gaat om de inzet van Artificial Intelligence (AI), sensoren en data-analyse om predictive maintenance mogelijk te maken. Dit geldt voor zowel het mkb als voor grote machinebouwers. De industrie is zich bewust van het belang van voorspellend onderhoud, maar zoekt nog manieren om het ook bedrijfsmatig sluitend te krijgen.

Uitdagingen

Een belemmerende factor is dat veel eindgebruikers een machinepark van tientallen verschillende leveranciers hebben. Er zijn ook valkuilen. Zo is niet alle data uit machines nuttig om aan voorspellend onderhoud te doen. Het is dus uitzoeken welke data er écht toe doet.

Rol van de mens

Een van de conclusies: Predictive maintenance vergt mensen die de impact van AI begrijpen. En AI is geen vervanging van de mens. De beste manier is de kennis van vakmensen te combineren met de kracht van AI.

Lees het volledige artikel op www.industrievandaag.nl