• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Artificial Intelligence is sterk in opkomst

Artificial Intelligence is sterk in opkomst

Steeds meer industriële bedrijven gebruiken Artificial Intelligence (AI) om hun processen te optimaliseren en de kwaliteit en output te verhogen. Hoe pakken zij het aan en wat kunnen we van hen leren? 

Je leest er meer over in het vakblad Aandrijven en Besturen. De redactie bestudeerde een onderzoek in opdracht van reichelt elektronic onder 1.650 technologische besluitvormers van industriële ondernemingen in Europa, waarvan 250 uit Nederland. 56% van hen gebruikt AI al in hun bedrijfsproductie – 38% doet dit zelfs over de hele linie. 18% gebruikt AI slechts gedeeltelijk in hun bedrijfsproductie. Bedrijven in Nederland bevinden zich in verschillende stadia van vooruitgang met betrekking tot AI. Deskundigen verwachten dat het gebruik ervan in de nabije toekomst steeds meer zal doordringen in het hele productieproces.

Potentieel

Via AI (of machine learning – ML) leren machines uit ervaring en ontwikkelen zij op basis daarvan een algoritme. Dit helpt in de industrie bijvoorbeeld om processen te optimaliseren, de efficiëntie en kwaliteit te verhogen en zo het concurrentievermogen te versterken. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan men data beter en sneller analyseren. Het is dan ook bijzonder waardevol als het gaat om informatie doorzoeken op patronen. In het geval van machine learning kan het als beveiligingsoplossing worden gebruikt om bedreigingen in een vroeg stadium op te sporen en in het beste geval automatisch te laten elimineren.

Lessons learned

Het is vaak moeilijk is om bepaalde functies te programmeren of AI-modellen te maken en deze vervolgens op de machines te implementeren. Daarom starten veel bedrijven vaak met kleinere projecten. Met als risico dat ook de planning van deze projecten kleinschalig is en in silo’s wordt aangepakt. Volgens deelnemers aan het onderzoek wordt AI het best in een overkoepelende strategie gebruikt en niet in afzonderlijke, onsamenhangende proefprojecten. Ruim de helft van de bedrijven die AI 5 jaar geleden al hebben toegepast, zouden het met de kennis van nu anders doen. Naast een overkoepelende strategie zouden ze de invoering beter plannen en de werknemers vanaf het begin meer bij alle processen betrekken.

AI opent potentieel

Door de voortschrijdende digitalisering zullen bedrijven steeds meer vertrouwen op digitale oplossingen. AI-toepassingen vereisen een grote hoeveelheid gegevens om nauwkeurige en trefzekere resultaten te leveren. Het beheer van de schat aan data betekent ook een grote verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheidskwesties. De cybersecurity moet goed geborgd zijn. Vooral bedrijven die een volledig gedigitaliseerde value chain hebben, moeten zich beschermen tegen inbreuken op de beveiliging.

Vraag het VSE!

Zelf ook aan de slag met Artificial Intelligence? VSE Industrial Automation helpt je graag op weg. Bekijk hier onze dienstverlening voor dashboarding, lees wat een dashboard u oplevert en wat de voordelen zijn van predictive maintenance.