• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE – Dashboarding

Vraag het VSE – Dashboarding

Iedereen die een gemotoriseerd voertuig bestuurt, weet wat een dashboard is. Een dashboard, in goed Nederlands een instrumentenpaneel of -bord, geeft in één oogopslag de toestand en de prestaties van je motorvoertuig weer. Stel nou eens dat je zo’n dashboard ook op je bedrijfsprestaties kunt loslaten? Dat je in één blik per afdeling van je bedrijf kunt zien waar het goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Dat zou pas makkelijk zijn!

Knipperende rode, gele en groene lampjes
Je ben lekker een stukje aan het toeren in je auto. Dijkje op dijkje af, je geniet van al het mooie dat Nederland te bieden heeft. En dan gebeurt het: op je dashboard begint een lampje te knipperen. Eerst rustig, dan steeds fanatieker. De kleur van het knipperende lampje is belangrijk: groen is ‘niks aan de hand, kijk er effe naar als je tijd hebt’. Knippert het lampje oranje, dan is het tijd om de garage in te schakelen. En bij een rood lampje kun je maar beter de eerstvolgende parkeergelegenheid opzoeken en de wegenwacht bellen, dan is het echt mis.

Een dashboard voor gebruikte matrassen?
Het bovenstaande is een simpele weergave van dashboarding. In het bedrijfsleven laten de dashboards namelijk bedrijfsdata zien. Ze doen dat bijvoorbeeld in de vorm van grafieken, kaarten en diagrammen. Die weergaves geven de gebruiker inzichten hoe de vlag van het bedrijf er voor hangt, bijvoorbeeld wat de status is van de key performance indicators (KPI’s). Over die KPI’s hebben we eerder al een ‘Vraag Het VSE’ gemaakt.

Om dashboards maximaal te benutten, is het belangrijk dat de juiste mensen de juiste data voor ogen krijgen. Operators krijgen andere gegevens te zien dan managers en er zijn bijvoorbeeld OEE-metingen te zien. Per functie van de medewerker is een specifiek dashboard ingericht en wordt er andere data getoond. De zogenaamde Business Intelligence Controller is vaak de eindbaas.

Bij RetourMatras in Zeeland (Noord-Brabant) heeft VSE heeft een eerste dashboarding-project uitgevoerd. RetourMatras recyclet afgedankte matrassen op een duurzame manier. De grondstoffen die overblijven na de recycling worden bijvoorbeeld gebruikt in isolatiemateriaal en ondervloeren.

VSE gebruikte dat dashboarding-project ook gelijk als showcase. Twee vliegen in een klap dus. Met als gevolg dat er inmiddels meerdere worden uitgevoerd. Meer weten?