• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 “Software engineering blijft een bijzonder spel”

“Software engineering blijft een bijzonder spel”

Kees Degen werkt mee aan de meest uiteenlopende projecten: van zware funderingsmachines tot sorteer- en verpakkingsinstallaties voor ijsjes. ‘Never a dull moment’ dus voor de ervaren software engineer bij VSE Industrial Automation.

“Tot acht jaar geleden werkte ik bij een productiebedrijf”, vertelt Kees. “Na een reorganisatie moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik had verschillende opties, maar VSE sprong eruit als een bedrijf dat flink aan de weg timmert en gebruik maakt van de meest moderne technieken. Ik zag direct het verschil tussen de panelen en projecten van VSE en die van anderen bedrijven. De grote variatie aan opdrachtgevers en toegepaste technologie sprak mij aan. Bij dit bedrijf komt van alles langs.”

Programmeren en inbedrijfstellen

Kees kreeg al direct na zijn indiensttreding projecten toegewezen. Zo ontwierp hij in opdracht van Woltman nieuwe besturingen voor betonpompen en grote funderingsmachines. Hij houdt zich als software engineer voornamelijk bezig met het programmeren van PLC’s en is betrokken bij inbedrijfstellingen. “Wij gebruiken bij VSE veel verschillende softwarepakketten van verschillende leveranciers. Persoonlijk vind ik de Siemens- en Mitsubishi-software prettig werken.”

Van ijsjes tot pallets

“De afgelopen periode heb ik enkele projecten gedaan voor een producent van verpakkings- en sorteermachines. Ik heb onder meer de software gemaakt voor een installatie die meerdere soorten ijsjes in één doosje verpakt. Voor diezelfde opdrachtgever programmeren we momenteel een installatie voor het ompalletiseren van goederen van euro- naar blokpallets. Deze pallettypes hebben andere afmetingen. Verder kan de installatie de bovenste lagen goederen van een blokpallet halen en op een ander blokpallet zetten.”

Veel voldoening

“Het leuke aan mijn werk? In de processen van klanten duiken, bedenken hoe iets goed zou moeten gaan en dan heel precies de juiste werking mogelijk maken! Mooie oplossingen maken die door operators als goed worden ervaren. Dat blijf ik een bijzonder spel vinden. Het liefst stel ik mijn eigen projecten zelf in bedrijf. Als je ergens weken of zelfs maanden aan geprogrammeerd hebt, weet je precies waar je bij de inbedrijfstelling rekening mee moet houden. Dat levert tevreden klanten op en veel voldoening.”

Complexiteit

Software engineering is volgens Kees in de loop der jaren complexer geworden. “Wij hebben gebruiksvriendelijke tools voor het programmeerwerk, maar de eisen van opdrachtgevers zijn enorm gestegen. Zo wil men tegenwoordig alles op een scherm kunnen zien en terug kunnen zien. Het werk blijft hierdoor wel uitdagend! Ons werktempo ligt hoog, maar de collegialiteit is groot. Iedereen is altijd bereid om elkaar te helpen.”

Leuke club

Hij kan andere software engineers alleen maar aanraden om eens met VSE in gesprek te gaan: “Als je ambitieus bent en van variatie houdt, kom je hier zeker aan je trekken. Je werkt met allerlei technieken aan uiteenlopende projecten en alle projectstappen komen langs. Je doet ongelofelijk veel ervaring op in verschillende processen. Van funderingsmachines tot een fabriek om verf te maken en machines om blikjes te bedrukken. Aangezien iedereen goed benaderbaar is, sta je er nooit alleen voor.”