• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Stage bij VSE: “Een leerrijke kennismaking met het bedrijfsleven”

Stage bij VSE: “Een leerrijke kennismaking met het bedrijfsleven”

Begin september zijn weer enkele jongeren begonnen aan hun stage bij VSE. In deze nieuwsbrief laten we Bart Dening aan het woord. Als stageopdracht ontwikkelt hij een tool om offertes voor projecten te maken.

Bart zit in zijn derde jaar Automotive aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik ben altijd al fan geweest van auto’s en motoren”, vertelt hij enthousiast. “Op zaterdag en in de vakantie werk ik in een autogarage. Na de middelbare school ben ik een kijkje gaan nemen bij de opleidingen Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Automotive. Mijn keuze viel op Automotive.”

Machines elektrificeren

Hij had al een stageplek gevonden, maar die ging helaas niet door. “Ik zag op internet dat ook VSE stageplekken aanbiedt. Mijn vader, die in de infrastructuur werkt, zei dat tegenwoordig veel bouwmachines geëlektrificeerd worden. Daar is ook VSE mee bezig. Ik belde op en kreeg technisch specialist Stefan Lekkerkerker aan de lijn. Ik mocht al de volgende dag op gesprek komen!”

Tool voor sales

“VSE had een mooie stageopdracht: een tool ontwikkelen waarmee de sales-afdeling een prijsopgave voor een project kan maken. Daardoor hoeft de hardware-afdeling geen prijsinschatting meer te maken en kunnen de hardware engineers zich focussen op hun overige werk. Ik maak de tool in Excel, wat veel uitdagender is dan het misschien klinkt. Ik moet namelijk veel formules inbouwen. Ik ben nu nog bezig met uitzoekwerk. Ik haal veel informatie uit bestaande offertes. Naast prijzen bekijk ik ook de specificaties van accupakketten, motoren en andere componenten. Om een goed werkende tool te bouwen, moet ik echt de diepte ingaan. Bijvoorbeeld: welke dieselmotoren kun je vervangen door welke elektromotoren?”

Leerrijk en gezellig

Hoe bevalt de stage tot nu toe? “Het is heel anders dan op school. Je wordt niet de les gelezen, maar mag zelf aan de slag. Ik mis school soms wel, want ik heb leuke docenten en medestudenten. Maar het is ook leuk om mee te maken hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven. Ik kan hier ook ontdekken wat ik later wil gaan doen. Daar kon ik me op school nog niet echt een beeld van vormen. Mijn stagebegeleider en overige collega’s ondersteunen mij goed. Iedereen is toegankelijk, en ik krijg antwoord op al mijn vragen. Ik werk in een moderne, luxe omgeving. Het is ook gezellig bij VSE. Op woensdag eten we met z’n allen een snack en op vrijdag is er een borrel.”

Werk en hobby’s

Bart heeft ook veel contact met zijn stagebegeleider op school. Die komt binnenkort kijken hoe het hem bij VSE vergaat. Tijdens zijn stage van in totaal 20 weken gaat hij zes keer naar school voor een tussentijdse evaluatie. “Aan het einde van mijn stage moet ik naast de tool ook een handleiding opleveren en een stageverslag indienen. Best veel werk, maar gelukkig houd ik ook nog tijd over voor mijn hobby’s. Ik sleutel graag met vrienden aan brommertjes en auto’s. Verder ga ik naar de sportschool en zit ik op voetbal. En natuurlijk hou ik er ook van om uit te gaan met vrienden. Bijvoorbeeld naar een festival.”

Blik in de toekomst

Wat gaat Bart doen als hij klaar is met zijn studie? “Misschien even werken en dan een master, of gelijk een master. Vroeger wilde ik altijd landbouwvoertuigen gaan engineeren, maar inmiddels maakt het me niet meer zoveel uit. De automotive zou leuk zijn, maar ook industriële automatisering. Het liefst wil ik producten ontwerpen en maken, kijken of ze werken en of ze overeenkomen met wat ik wilde. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om bepaalde componenten van een voertuig te optimaliseren!”