• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Tot 50% subsidie voor emissieloos bouwmaterieel

Tot 50% subsidie voor emissieloos bouwmaterieel

Vanaf 2022 kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de aankoop van nieuw, emissieloos bouwmaterieel. Denk aan graafmachines, betonmixers en bouwaggregaten. Daarnaast is subsidie verkrijgbaar voor de ombouw of aanpassing van bestaand dieselmaterieel naar elektrisch of waterstof. Dit maakte het kabinet op 3 december bekend.

Emissieloos bouwmaterieel is goed in de strijd tegen de stikstofproblemen, voor onze gezondheid en het milieu. In de Aanpak Stikstof en het Klimaatakkoord is vastgelegd dat de bouwsector in 2030 60% minder stikstof en 0,4 megaton minder CO2 moet uitstoten. Deze verduurzamingsslag vereist nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen.

Schoon en Emissieloos Bouwen

Eerder dit jaar presenteerde de projectgroep Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) een routekaart die de bouwsector op weg helpt om deze ambitieuze doelstellingen te halen. Begin december werd bekend dat het kabinet tot 2030 in totaal 270 miljoen euro aan subsidie ter beschikking stelt om het bedrijfsleven te ondersteunen.

Tot 50% subsidie

In 2022 is 20 miljoen euro beschikbaar. Ondernemers kunnen tot 40% van de aanschafkosten voor schoon en emissieloos materieel terugkrijgen, waarbij de subsidie voor MKB-bedrijven zelfs kan oplopen tot 50% van de aanschafprijs. Staatssecretaris Van Weyenberg (I&W): “Uitstootvrij bouwen scheelt een hoop kopzorgen over stikstof. En het is fijn voor de mensen die werken of wonen op en rond bouwplaatsen. Schonere lucht en minder herrie. Het ombouwen of vervangen van vervuilende bouwmachines kost veel geld. Daarom geven we bouwondernemers graag een steuntje in de rug.”

Nieuwbouw en ombouw

Het gaat om nieuwe machines en bouwvoertuigen, bijvoorbeeld met een batterij of op waterstof. Daarnaast is subsidie verkrijgbaar voor de aanpak van bestaand materieel. Denk aan de ombouw van diesel naar elektrisch, of aan het plaatsen van een katalysator. Ook voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe technieken wordt subsidie ter beschikking gesteld. Bijvoorbeeld voor nieuwe zware uitstootvrije machines zoals hijskranen en grote betonauto’s, met bijbehorende nieuwe laad- of tankoplossingen. Bouwbedrijven kunnen ook subsidie voor oplaadfaciliteiten aanvragen, zoals batterijcontainers voor op de bouwplaats.

Kijk hier voor de details van de subsidieregeling.

Gratis en vrijblijvende inventarisatie? 

Heeft u plannen om uw dieselmaterieel te elektrificeren? VSE helpt u graag. Vul hier het formulier in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op om een gratis en vrijblijvende inventarisatie in te plannen.