• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Competitie in mechatronica

Competitie in mechatronica

‘Techniek op scholen, techniek in het onderwijs.
We hebben er allemaal de mond van vol, maar laten we ook eens de daad bij het woord voegen.’ Zo stonden we er als VSE met een groep mensen vanuit de FEDA in, toen we besloten dat we over zouden gaan tot die eerdergenoemde daad. En zo kwam het tot de YPA.

YPA, Young Professional Award, is een techniekwedstrijd in de mechatronica voor derdejaars studenten van een aantal hogescholen, te weten Avans hogeschool Breda, afdeling Mechatronica, Fontys hogescholen Eindhoven en Venlo, afdeling Mechatronica, Haagse Hogeschool Delft, afdeling Mechatronica, Saxion hogeschool Enschede, afdeling Mechatronica en Hogeschool Utrecht, afdeling Industriële automatisering.

Techniek als een aantrekkelijke beroepskeuze neerzetten

Vanuit deze scholen worden maximaal drie teams afgevaardigd van minimaal twee studenten die tussen februari en juni mogen werken aan een multidisciplinair project. Het team dient minimaal 150 uur per deelnemer in het project te investeren en alle projecten die aan de spelregels voldoen, mogen meedoen aan de wedstrijd. Want als je tijd steekt in techniek, zo vinden wij bij VSE tenminste, dan betaalt zich dat terug.

Een aangewezen team van docenten maakt een voorselectie per deelnemende hogeschool. In juni wordt deze voorselectie tijdens een jurybezoek beoordeeld door een afvaardiging van de jury. Na de jurybezoeken, nomineert de jury uit de voorselectie de drie beste inzendingen. Tijdens de WoTS 2016 in de Jaarbeurs Utrecht van 4 oktober t/m 7 oktober 2016, presenteren de genomineerde teams hun project waarna de uitreiking van de Young Professional Award plaats vindt. En dat biedt weer een prachtige kans voor die studenten, maar ook voor bedrijven om met elkaar in contact te komen. Jouw werknemer van de toekomst vind je misschien wel in een van deze teams.

Zo laten we met een groep gerenommeerde bedrijven vanuit de FEDA zien dat je gewoon door te doen een hele mooie uitdaging kunt opzetten waarmee je jonge mensen triggert voor de techniek. Naast VSE zitten Lenze, MA-IT, Siemens en de FEDA in de technische commissie en vormt weer een andere groep de jury. Want de uitstraling die dit soort ‘challenges’ met zich meebrengt, om maar eens een aantrekkelijk woord te gebruiken, die zorgt er weer voor dat techniek aantrekkelijk wordt gepositioneerd voor de jeugd die deze keuze nog moet maken. Techniek als een aantrekkelijke beroepskeuze neerzetten, dat is volgens ons toch wel een belangrijke factor voor de oplossing van het ‘probleem’. Oh nee, de uitdaging.