• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: Innovatie in Nederland (VSE doet mee)

Voor u gelezen: Innovatie in Nederland (VSE doet mee)

Nederlandse multinationals kiezen weer voor innovatie in Nederland

Voor het eerst sinds 2011 heeft VNO-NCW de vijftien grootste bedrijven van Nederland gevraagd naar hun plannen op het gebied van onder andere onderzoek en ontwikkeling. En uit deze R&D-barometer blijkt dat de investeringen in O&O in Nederland sinds 2011 fors zijn gestegen.

Er is nog een andere verschuiving zichtbaar: In 2011 gaven de bedrijven aan hun O&O te willen laten doen in de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), nu lijken ze daarvan te zijn teruggekomen. Een van de redenen is dat het buitenland de gedane beloften niet kon nakomen. Een andere verklaring is dat het vestigingsklimaat in Nederland is verbeterd.

Extra werkgelegenheid
De in Nederland teruggekeerde R&D wordt door de multinationals vaak in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf en start-ups gedaan. Geschat wordt dat tweederde van de multinationals samenwerkt met tussen de 500 en 700 Nederlandse mkb-bedrijven.
Ook weten de multinationals de kennisinstellingen goed te vinden. Ze concentreren hun activiteiten bijvoorbeeld graag rond de campus in Delft en Wageningen.

Marin
Voor VSE natuurlijk heel leuk, het AD noemt als bekend voorbeeld Marin. Deze kennisinstelling, waar wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor de maritieme sector, ontwikkelde een concept voor een drijvend mega-eiland, dat plaats biedt aan een complete drijvende haven. ‘Geen overbodige luxe in een tijd van een stijgende zeespiegel en overbevolkte steden,’ aldus directeur Bas Buchner.

Een ander voorbeeld: Unilever heeft laatst besloten om de onderzoeksafdeling te verhuizen naar de Wageningen Campus. Rob Hamer, R&D-directeur van Unilever zegt hierover: ‘In Wageningen zitten we dicht bij de universiteit en start-ups. Dat zijn de broedplaatsen waar de beste wetenschappers werken. Zij kunnen bedrijven helpen uitdagingen op te lossen, bijvoorbeeld door het verduurzamen van voedingsproducten. Zodat alles van een appel, een wortel of een ui wordt gebruikt en we geen restafval overhebben. Op dit moment gebruiken we maar 60% van een ui.’

Tekort aan talent
Zorgen zijn er wel over de schaarste aan talent in Nederland. Dat gaat op langere termijn een bedreiging vormen voor de concurrentiekracht. ‘Een studentenstop bij de TU’s is echt funest voor Nederland als innovatieland,’ zegt Rob Hamer. ‘Daar is de laatste jaren flinke verbetering in gekomen’ vindt Dries Faems, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Maatregelen als de innovatiebox zorgen ervoor dat multinationals het erg aantrekkelijk zijn gaan vinden om meer in Nederland te investeren.’
Lees het hele verhaal op https://www.ad.nl/economie/onderzoek-innovatie-is-terug-in-nederland~ac322bc7/